- Compartimentul Venit Minim de Incluziune;
- Compartimentul Acordare Ajutor Incalzirea Locuintei.
Obiectul de activitate
Asistenta sociala acordata persoanelor/familiilor aflate in risc de marginalizare sociala sau defavorizate din punct de vedere socio-economic, in vederea asigurarii unui nivel de trai minimal si cresterii calitatii vietii anumitor categorii de persoane, care au domiciliul/resedinta situat(a) pe raza sectorului 5.
Tipuri de beneficii sociale acordate
- Ajutorul de urgență;
- Ajutorul de urgență pentru plata chiriei;
- Tichete sociale acordate pensionarilor;
- Beneficiu social pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă;
- Ajutorul pentru încălzirea locuinței;
- Venit minim de incluziune;
- Ajutor Financiar Bone.
Baza legislativa
- Constituția României;
- Legea nr. 292/2011 a asistenței sociale;
- Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune;
- HGR nr. 1154/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune;
- HCL Sector 5 nr. 256/2023 privind aprobarea Listei cu situații deosebite pentru care se pot acorda beneficii sociale de la bugetul local al Sectorului 5, cu titlul de ajutor de urgență;
- HCL Sector 5 nr. 268/2023 privind aprobarea Metodologiei de lucru referitoare la acordarea beneficiilor sociale cu titlul de ajutor de urgență din bugetul local al Sectorului 5;
- HCL Sector 5 nr. 255/2023 privind aprobarea Programului de acțiune comunitară la nivelul Sectorului 5, aferent anului 2024;
- HCL Sector 5 nr. 269/2023 privind aprobarea Metodologie de lucru în vederea acordării beneficiilor sociale cu titlu de ajutor de urgență pentru plata chiriei din bugetul local al Sectorului 5;
- Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 5 nr. 200/2018 privind acordarea de beneficii sociale sub formă de tichete sociale pensionarilor din sistemul public de pensii care sunt rezidenți pe raza sectorului 5, cu modificările și completările ulterioare;
- Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 5 nr. 254/2023 privind aprobarea Planului de acțiuni sau de lucrări de interes local pentru anul 2024 al DGASPC Sector 5;
- Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 5 nr. 153/2020 privind aprobarea acordării unui beneficiu social cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă;
- Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie;
- Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, aprobate prin HGR nr. 1073/2021;
- Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată;
- Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare;
- Legea nr. 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă;
- Ordonanţa de urgenţă nr. 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina;
- Hotărârea nr. 1178/2024 pentru stabilirea cuantumului, condiţiilor şi a mecanismului de acordare a sumelor forfetare potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina;
- HCL Sector 5 nr. 165/2024 privind delegarea către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 a atribuțiilor referitoare la implementarea prevederilor OUG nr.96/12024 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, precum și a prevederilor HGR nr.1178/2024 pentru stabilirea cuantumului, condițiilor și a mecanismului de acordare a sumelor forfetare potrivit OUG nr.96/12024;
Ajutorul de urgenta
Beneficiari:Persoanele singure sau familiile care locuiesc la o adresa situata in sectorul 5 pot beneficia de ajutor de urgenta pentru depasirea unor situatii de necesitate datorate calamitatilor naturale, incendiilor, accidentelor sau a unor situatii de dificultate socio-economica si/sau medicala.
Conditii de acordare:
- domiciliul sau resedinta pe raza sectorului 5;
- cuantumul venitului realizat lunar;
- situatia deosebita, de dificultate sau de necesitate in care se afla persoana singura/familia;
- bunurile mobile/imobile aflate in proprietate.
- Ajutorul de urgenta se acorda doar persoanelor/familiilor care locuiesc la o adresa situata in sectorul 5, indiferent daca aceasta adresa este sau nu si cea stabilita legal in actul de identitate; persoanelor care, desi au in actul de identitate inscris un domiciliu/resdinta pe raza sectorului 5, dar nu locuiesc in aceasta unitate administrativ-teritoriala, nu li se poate stabili dreptul la ajutor de urgenta.
Situatiile deosebite stabilite pentru acordarea ajutoarelor de urgenta:
- Situatia medicala deosebita, aparuta ca urmare a unor afectiuni acute sau cronice.
Se pot acorda ajutoare de urgenta pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii medicale (ex.: RMN, CT), precum si pentru interventii ale caror costuri nu sunt acoperite sau compensate partial de asigurarile sociale de sanatate.
- Situatia in care, inainte si dupa efectuarea unei interventii chirurgicale, ale carei costuri nu sunt acoperite sau compensate partial de asigurarile sociale de sanatate, se impune un tratament de specialitate.
- Situatia unei persoane singure sau familii care are in intretinere o persoana cu handicap grav sau accentuat.
- Situatia deosebita in care se afla o persoana singura/familie ca urmare a decesului unei alte persoane din familie, cu exceptia categoriilor de beneficiari conform prevederilor art.129 din Legea nr.263/2010, privind sistemul public de pensii.
Ajutorul de urgenta se acorda reprezentantilor legali ai copilului, in acceptiunea Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, in caz de deces al acestuia; copilului sau reprezentantului legal, in caz de deces al unuia dintre parinti; sotului sau sotiei, in caz de deces al unuia dintre ei.
- Situația decesului unei persoane vârstnice, definită în sensul Legii nr.17/2000, republicată, lipsită de susținători legali sau când aceștia nu pot să își îndeplinească obligațiile familiale datorită veniturilor reduse.
Acest ajutor se acordă doar în situația în care persoana vârstnică decedată nu figura ca beneficiară de venit minim de incluziune, stabilit în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, nu a realizat venituri până în momentul decesului sau/și nu figura ca asigurat în sistemul asigurărilor sociale de stat.
- Situatia decesului unei persoane in strainatate, pentru repatrierea careia familia trebuie sa suporte costuri foarte mari, insa aceasta nu poate sa isi indeplineasca obligatiile legale datorita veniturilor reduse.
Cuantumul acestui ajutor de urgenta va fi de maxim 50% din cheltuielile ce urmeaza a fi efectuate pentru repatriere si inhumare, asa cum sunt justificate prin documentele doveditoare prezentate in original.
- Situatia de dificultate in care se afla pensionarii (persoane singure sau familii).
- Situația persoanelor singure/familii care au fost evacuate de pe raza Sectorului 5 în urma unei hotărâri judecătorești.
- Situatia persoanelor singure/familii care, desi traiesc pe raza Sectorului 5, nu au o locuinta proprie.
- Situatia de dificultate in care se afla persoana singura/familia care a inregistrat in ultimele 12 luni restante la plata cheltuielilor de intretinere.
- Situația deosebită în care se află beneficiarii de venit minim de incluziune acordat potrivit Legii nr. 196/2016.
- Situatia de dificultate in care se afla persoanele singure/familiile care au in intretinere mai multi copii.
- Situatia de dificultate in care se afla persoanele singure/familiile, in vederea inregistrarii tardive a nasterii sau pentru punerea in legalitate pe linie de evidenta a populatiei si stare civila.
- Situația persoanelor vârstnice, cu vârsta egală sau mai mare de 100 ani, cu grad ridicat de vulnerabilitate datorat în primul rând vârstei, stării de sănătate, a nivelului scăzut al pensiei comparativ cu creșterea progresivă a costurilor medicamentelor și a nevoilor cotidiene.
Se poate acorda un ajutor de urgență pentru persoana vârstnică, în cuantum de 2.500 lei la momentul împlinirii vârstei de 100 ani.
Pentru persoanele vârstnice care la momentul intrării în vigoare a prezentei hotărâri au depășit vârsta de 100 ani se vor acorda ajutoare de urgență în cuantum egal cu cel stabilit anterior.
- Situația persoanelor fără adăpost care au fost incluse în proiectul social de acordare a ajutorului de urgență pentru plata chiriei.Aceste persoane/familii pot beneficia de acordarea unui ajutor de urgență, în vederea achiziționării unor bunuri strict necesare pentru asigurarea unui minim de trai decent, dacă dispun lunar de un venit net sau, după caz, de un venit net mediu/membru de familie mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre de Guvern.
- Situatia persoanelor care au fost victime ale violentei in familie si care beneficiaza sau nu de serviciile sociale oferite in regim rezidential in structurile din subordinea DGASPC Sector 5.
- În alte situații de necesitate, pentru limitarea/înlăturarea pagubelor produse de calamități naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, confirmate prin ancheta socială, care pot conduce la sporirea riscului de excluziune socială.
- În alte situații de necesitate, apărute ca urmare a unor evenimente neprevăzute, confirmate prin ancheta socială (ex.: cazul Braunstein)
Nu se pot acorda ajutoare de urgenta pentru urmatoarele situatii:
• achitarea amenzilor, indiferent de natura acestora;
• achitarea la zi sau a restantelor inregistrate la plata taxelor si impozitelor locale;
• asigurarea de active financiare (asigurari de viata, fonduri private de pensii etc.).
Lista cu bunurile ce conduc la excluderea acordării ajutorului de urgență:
Bunuri mobile:
- Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice;
- Autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi;
- Şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni, cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.
Bunuri imobile:
1 Clădiri, alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente.
Depozite bancare:
1 Cel puţin unul dintre membrii familiei deţine, în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori faţă de valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.
Lista documentelor utilizate:
- Cerere;
- Actele de identitate ale tuturor membrilor din familie (buletin de identitate, carte de identitate, certificat de naștere pentru minori etc.);
- Certificat de căsătorie;
- Hotărâre judecătorească de divorț; hotărâre judecătorească încredințare minor(i)/stabilire domiciliu minor(i) și stabilirea pensiei de întreținere; hotărâre judecătorească definitivă de încuviințare a adopției, de plasament familial a/al minorului/minorilor;
- Hotărâre judecătorească privind arestul preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau pedeapsa privativă de libertate;
- Acte justificative asupra veniturilor realizate;
- Adeverință emisă de Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă, din care să reiasă că persoana/persoanele aptă/apte de muncă s-au înregistrat în vederea ocupării unui loc de muncă sau pentru a urma cursuri de calificare/recalificare;
- Incapacitatea temporară sau permanentă de muncă se dovedește prin prezentarea, în original, a unui certificat medical emis de Comisia de Expertiză a Capacității de Muncă;
- Documente justificative care atestă starea de necesitate sau deosebită în care se află persoana singură/familia (acte medicale, scrisori medicale, bilete de internare-externare din spital, facturi și chitanțe, certificat de deces, procesul-verbal încheiat de autoritatea competentă, de ex. Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care să ateste starea de fapt a producerii calamității, incendiului sau accidentului);
- Actul care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra imobilului (certificat de moștenire, contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere), iar în cazul în care locuiește fără forme legale, actul de spațiu și actul de identitate al proprietarului însoțite de acordul de domiciliu al acestuia, doar acordul proprietarului sau declarații de la vecini;
- Persoanele sau familiile care locuiesc la bloc, vor prezenta obligatoriu o adeverință eliberată de asociația de locatari sau proprietari, în care să se menționeze persoanele care locuiesc la adresă și dacă au sau nu datorii la cotele de întreținere, precum și valoarea acestora;
- Alte acte justificative, după caz.
Notă: Documentele se vor prezenta în original.
Documentele mentionate mai sus nu sunt limitative, putandu-se solicita si alte documente in completare, in mod justificativ, care sunt relevante pentru analiza fiecarui caz in parte.
Tipizate
- Cerere (descarca de aici);
- Nota de informare cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal (descarca de aici);
Program de Lucru:
- Luni si Marti – 9:00 – 12:00
- Miercuri si Joi – 13:00 – 16:00
Date de contact:
- tel: 021.423.28.36
- Pentru solicitari online, adresate institutiei, este necesară crearea unui cont în platforma ConectX accesând din browser linkul www.conectx.net– secțiunea „Înregistrare”.
- Acces platforma digitala online – Tutorial despre inregistrarea pe platforma digitala ConectX https://youtube.com/watch?v=hscrvFYlejQ&feature=shared
Ajutorul de urgenta pentru plata chiriei
Ajutorul de urgenta pentru plata chiriei se acorda doar persoanelor/familiilor care sunt identificate ca locuiesc pe raza Sectorului 5.
Persoanele care nu locuiesc in aceasta unitate teritorial-administrativa, desi au in actul de identitate inscris un domiciliu/o resedinta pe raza Sectorului 5, nu pot beneficia de ajutor de urgenta pentru plata chiriei.
Categorii de beneficiari:
- tinerii in varsta de pana la 28 de ani, externati din structurile rezidentiale ale DGASPC sector 5;
- persoanele adulte/familiile fara adapost care locuiesc efectiv pe raza sectorului 5;
- persoanele fara locuinta, care au unul sau mai multi copii care beneficiaza de masuri de protectie speciala in unitati rezidentiale si/sau asistenta maternala, conform Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si care urmeaza sa fie reintegrati in familie;
- victimele violentei domestice, care s-au aflat in evidentele serviciilor de specialitate din cadrul DGASPC sector 5 si care locuiesc efectiv pe raza sectorului 5;
- persoanele/familiile aflate in situatii de necesitate ca urmare a calamitatilor naturale si incendiilor, care au afectat imobile situate pe raza Sectorului 5.
Conditii de acordare:
- solicitantul, precum si oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu are in proprietate o locuinta;
- solicitantul, precum si oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu a instrainat o locuinta dupa data de 01.01.1990;
- solicitantul, precum si oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu a beneficiat de sprijinul statului in credite pentru inchiriere/construire de locuinta;
- solicitantul, precum si oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu detine in calitate de chirias o alta locuinta;
- solicitantul isi asuma intreaga responsabilitate pentru plata utilitatilor.
Prin exceptie de la conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca persoana care solicita acordarea ajutorului de urgenta pentru plata chiriei, persoanele victime ale violentei in familie pot beneficia de ajutorul de urgenta pentru plata chiriei si in situatia in care acestea, precum si orice alt membru major al familiei:
- a) are in proprietate o locuinta;
- b) detine in calitate de chirias o locuinta;
- c) a instrainat o locuinta dupa data de 01.01.1990;
- d) a beneficiat de sprijinul statului in credite pentru inchiriere/construire de locuinta.
In cazul persoanelor singure sau al persoanelor din familiile ce solicita acordarea ajutorului de urgenta pentru plata chiriei, care sunt apte de munca si declara ca nu realizeaza nici un venit, acestea vor trebui sa respecte obligatia de a efectua un numar de ore de munca in folosul comunitatii locale.
Prin “persoana apta de munca” se intelege persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- a) are varsta cuprinsa intre 16 ani si varsta standard de pensionare;
- b) nu urmeaza o forma de invatamant cursuri de zi prevazuta de lege;
- c) are starea de sanatate si capacitatea fizica si psihica corespunzatoare, care o fac apta pentru prestarea unei munci.
Face exceptie de la indeplinirea acestei conditii persoana apta de munca si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
- a) asigura cresterea si ingrijirea, potrivit legii, a unuia sau a mai multor copii in varsta de pana la 7 ani si pana la 18 ani in cazul copilului cu handicap grav sau accentuat, dovedit prin certificat eliberat de Comisia pentru protectia copilului;
- b) asigura ingrijirea uneia sau a mai multor persoane cu handicap grav ori accentuat sau persoane varstnice dependente care nu beneficiaza de asistent personal sau ingrijitor la domiciliu, in conditiile legii;
- c) participa la un program de pregatire profesionala;
- d) se afla in incapacitate temporara sau permanenta de munca, iar aceasta este dovedita prin prezentarea, in original, a unui certificat medical emis de Comisia de Expertiza a Capacitatii de Munca;
- e) femeile insarcinate, de la data la care pot beneficia de concediu prenatal sau care din motive medicale nu pot presta orele de munca;
- f) victimele violentei in familie;
- g) persoanele/familiile aflate in situatii de necesitate in urma unor calamitati naturale sau a incendiilor care au afectat imobile situate pe raza Sectorului 5.
- h) persoana cu dizabilitati, care prezinta un certificat valabil de incadrare in grad de handicap.
Respingerea cererii de acordare a ajutorului de urgenta pentru plata chirie :
- nerespectarea unuia sau a mai multor criterii de eligibilitate;
- refuzul a de oferi informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie documentele necesare in vederea finalizarii anchetei sociale;
- neprezentarea in termen de 30 de zile a tuturor documentelor justificative solicitate, necesare in instrumentarea dosarului.
Lista documentelor utilizate:
- Cerere;
- Actele de identitate ale tuturor membrilor din familie sau actul de identitate al persoanei singure (buletin de identitate, carte de identitate, certificat de nastere pentru minori, certificat de deces in cazul persoanelor vaduve, certificat casatorie) – original;
- Acte justificative asupra veniturilor realizate (adeverinta salariu, talon pensie, talon alocatie de stat, talon indemnizatie de crestere copil, talon indemnizatie handicap, adeverinta scolara/de facultate, declaratie pe propria raspundere, semnata si datata, privind veniturile realizate in cazul persoanelor care nu au loc de munca stabil) – original;
- Hotarare de externare – original;
- Hotarare judecatoreasca de evacuare definitiva – original;
- Declaratie notariala pentru toti membrii majori ai familiei, in care sa se mentioneze urmatoarele:
• nu detin/nu au detinut locuinta proprietate personala din 1990 pana in prezent;
• nu au instrainat o locuinta proprietate personala din 1990 pana in prezent;
• nu au beneficiat de sprijinul statului in credite pentru inchiriere/construire de locuinta;
• nu detin in calitate de chirias o alta locuinta.
- Acte medicale, acolo unde este cazul (certificat de handicap, adeverinte medicale, certificate medicale, retete, bilete de intrare/iesire din spital) – original;
- Alte acte justificative asupra situatiei socio-economice (hotarare de divort, hotarare de incredintare minor(i), hotarare de plasament) – original;
- Acord de principiu incheiat intre solicitant si proprietarul locuintei, referitor la perioada de inchiriere si cuantumul lunar solicitat drept chirie;
- Declaratie solicitant in care isi asuma intreaga responsabilitate pentru plata utilitatilor;
- Dovada ca s-a solicitat reintegrarea minorului/minorilor in familie, inregistrata la DGASPC Sector 5;
- Adeverinta emisa de Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca, din care sa reiasa ca persoana/persoanele, care declara ca nu realizeaza venituri, s-au inregistrat in vederea ocuparii unui loc de munca sau pentru a urma cursuri de calificare/ recalificare;
- Informatii ce se regasesc in sistemul informatic PATRIMVEN;
Documentele mentionate mai sus nu sunt limitative, putandu-se solicita si alte documente in completare, in mod justificativ, care sunt relevante pentru analiza fiecarui caz in parte.
Tipizate
- Cerere (descarca de aici);
- Nota de informare cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal (descarca de aici);
Program de Lucru:
- Luni si Marti – 9:00 – 12:00
- Miercuri si Joi – 13:00 – 16:00
Date de contact:
- tel: 021.423.28.36
- Pentru solicitari online, adresate institutiei, este necesară crearea unui cont în platforma ConectX accesând din browser linkul www.conectx.net– secțiunea „Înregistrare”.
- Acces platforma digitala online – Tutorial despre inregistrarea pe platforma digitala ConectX https://youtube.com/watch?v=hscrvFYlejQ&feature=shared
Tichete sociale acordate pensionarilor
Beneficiari:
Tichetele sociale se acorda persoanelor care au calitatea de pensionari din sistemul public de pensii rezidenti pe raza sectorului 5, care dispun lunar de un venit care nu depaseste plafonul de 1750 lei.
Conditii de acordare:
- Domiciliul sau resedinta stabilita in mod legal pe raza sectorului 5;
Beneficiile sociale se acorda pensionarilor care au domiciliul/resedinta stabilita in mod legal la o adresa situata in sectorul 5; pensionarilor care, desi au in actul de indentitate inscris un domiciliu pe raza sectorului 5, dar nu locuiesc in aceasta unitate teritorial-administrativa, nu li se poate stabili dreptul la beneficii sociale acordate sub forma de tichete sociale.
- Calitatea de pensionar inclus in sistemul public de pensii;
- Cuantumul venitului realizat lunar, constituit din pensie, daca nu exista si alte venituri sau din cumulul pensiei cu alte tipuri de venituri, de ex.: dividende, dobanzi la conturile bancare, venituri realizate din arendare etc;
- Titularul cererii sau cel putin unul dintre membrii familiei sa nu detina, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a caror suma totala este mai mare de 3 ori fata de valoarea castigului salarial mediu brut prevazut de Legea asigurarilor sociale de stat; Bunurile mobile/imobile aflate in proprietate.
Lista bunurilor ce conduc la excluderea de la acordarea beneficiilor sociale
Bunuri imobile | |
1 | Cladiri, alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, precum si terenuri situate in intravilan cu suprafata de peste 1.200 mp in zona urbana si 2.500 mp in zona rurala, în afara terenurilor de imprejmuire a locuintei si a curtii aferente |
Bunuri mobile | |
1 | Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulatie pe drumurile publice |
2 | Autovehicul cu drept de circulatie pe drumurile publice cu o vechime mai mica de 10 ani, cu exceptia celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilitati |
3 | Salupe, barci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcatiuni, cu exceptia celor necesare pentru transport in cazul persoanelor care locuiesc in aria Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii |
Depozite bancare | |
1 | Cel putin unul dintre membrii familiei detine, in calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a caror suma totala este mai mare de 3 ori fata de valoarea castigului salarial mediu brut prevazut de Legea asigurarilor sociale de stat. |
Pensionarii care dispun lunar de venituri mai mici sau egale cu 1750 lei, dar care au in proprietate unul sau mai multe bunuri care nu sunt considerate de stricta necesitate, nu sunt eligibili pentru acordarea tichetelor sociale.
In cazul in care sotul/sotia persoanei, care solicita acordarea de beneficii sociale sub forma de tichete sociale, detine in proprietate bunuri mobile sau imobile care nu sunt considerate de stricta necesitate, solicitantul(a) nu este considerat(a) eligibil(a) pentru a fi inclus in acest proiect.
Respingerea cererii de acordare a dreptului la beneficii sociale :
- nerespectarea unuia sau a mai multor criterii de eligibilitate;
- refuzul a de oferi informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie documentele necesare in vederea finalizarii anchetei sociale;
- imposibilitatea de a efectua ancheta sociala la domiciliul solicitantului.
Lista documentelor utilizate:
- Cerere pentru acordarea unor beneficii de asistenta sociala din bugetul local sub forma de tichete sociale acordate pensionarilor cu venituri reduse;
- Acte de identitate (BI, CI, CIP, CN);
- Adeverinta eliberata de Asociatia de Proprietari pentru persoanele care locuiesc la bloc;
- Talon de pensie;
- Talon indemnizatie handicap;
- Talon alocatie de plasament;
- Adeverinta salariu;
- Informatiile oferite prin sistemul PATRIMVEN;
Documentele mentionate mai sus nu sunt limitative, putandu-se solicita si alte documente in completare, in mod justificativ, care sunt relevante pentru analiza fiecarui caz in parte.
Tipizate
- Cerere si declaratie pe propria raspundere (descarca de aici).
Program de Lucru:
- Luni si Marti – 9:00 – 12:00
- Miercuri si Joi – 13:00 – 16:00
Date de contact:
- tel: 021.423.28.36
- Pentru solicitari online, adresate institutiei, este necesară crearea unui cont în platforma ConectX accesând din browser linkul www.conectx.net– secțiunea „Înregistrare”.
- Acces platforma digitala online – Tutorial despre inregistrarea pe platforma digitala ConectX https://youtube.com/watch?v=hscrvFYlejQ&feature=shared
Beneficiul social in valoare de 2.000 lei acordat cuplurilor care au implinit 50 ani de casatorie neintrerupta
Beneficiari:
Cuplurile de persoane varstnice cu domiciliul sau resedinta pe raza sectorului 5 care pot face dovada cu certificatul de casatorie ca au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta.
Conditii de acordare:
- Domiciliul legal sau resedinta pe raza sectorului 5, certificate prin cartea de identitate;
- Certificatul de casatorie care evidentiaza casatoria neintrerupta a cuplului pe o perioada de cel putin 50 de ani;
- Declaratia pe propria raspundere ca nu au mai beneficiat de acest proiect.
Criterii de eligibilitate pentru beneficiari:
- durata casatoriei;
La data depunerii solicitarii, cuplul a implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta.
Solicitarea se poate depune in termen de 1 an de zile de la data implinirii a 50 de ani de casatorie neintrerupta.
- domiciliul sau resedinta stabilita in mod legal pe raza Sectorului 5;
Beneficiile sociale se acorda cuplurilor in care cel putin unul dintre soti are domiciliul/resedinta stabilita in mod legal la o adresa situata in Sectorul 5.
Persoanelor care desi locuiesc pe raza Sectorului 5, nu au inscris in actul de identitate un domiciliu de pe raza Sectorului 5, nu li se poate acorda beneficiul social.
- excluderea multiplei participari;
Aceluiasi cuplu nu i se poate acorda beneficiul social de mai multe ori, pentru aceeasi aniversare.
Criteriile mentionate anterior sunt cumulative.
Lista documentelor utilizate:
- actele de identitate ale ambilor soti (C.I. sau B.I.);
La momentul depunerii cererii ambele acte de identitate trebuie sa fie valabile.
- certificatul de casatorie;
In cazul in care casatoria s-a oficiat in strainatate, se va prezenta si traducerea legalizata a certificatului de casatorie.
- nota de informare cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal;
- declaratie pe propria raspundere a titularului/ reprezentantului familiei referitoare la faptul ca nu le-a mai fost acordat beneficiul social cuplurilor care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta, niciunuia dintre cei doi soti;
- extras de cont bancar, pe numele titularului cererii, in cazul in care se solicita acordarea beneficiului social prin transfer bancar.
La depunerea cererii, actele de identitate ale sotilor, precum si certificatul de casatorie se vor prezenta in original.
Documentele mentionate mai sus nu sunt limitative, putandu-se solicita si alte documente in completare, in mod justificativ, care sunt relevante pentru analiza fiecarui caz in parte.
Tipizate
- Cerere (descarca de aici);
- Nota de informare cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal (descarca de aici);
- Declaratie (descarca de aici).
Program de Lucru:
- Luni si Marti – 9:00 – 12:00
- Miercuri si Joi – 13:00 – 16:00
Date de contact:
- tel: 021.423.28.36
- Pentru solicitari online, adresate institutiei, este necesară crearea unui cont în platforma ConectX accesând din browser linkul www.conectx.net– secțiunea „Înregistrare”.
- Acces platforma digitala online – Tutorial despre inregistrarea pe platforma digitala ConectX https://youtube.com/watch?v=hscrvFYlejQ&feature=shared
Ajutorul pentru incalzirea locuintei
Pentru sezonul rece 2024-2025, dosarele (care vor fi verificate în prealabil de angajații compartimentului de specialitate) se pot depune începând cu data 14 octombrie la sediul DGASPC Sector 5 – Compartimentul Acordare Ajutor Incalzirea Locuintei, după următorul program de lucru cu publicul: Luni: 09:00 – 12:00 Marti: 09:00 – 12:00 Miercuri: 13:00 – 16:00 Joi: 13:00 – 16:00 Vineri: nu se lucrează cu publicul
Persoanele care depun cererea și declarația pe propria raspundere până la data de 20 noiembrie, vor beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței pentru toată perioada sezonului rece, cuprinsă între 1 noiembrie 2024 -31 martie 2025. Cererile depuse după data de 20 a fiecărei luni din sezonul rece vor fi prelucrate astfel încât dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi stabilit începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. Prin excepție, cererile depuse după data de 20.03.2025 nu vor mai intra în plată. Precizare: Potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta nr.105/2024, pentru perioada sezonului rece 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 la stabilirea dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei acordat potrivit Legii nr.226/2021, se ia in calcul cuantumul pensiilor aferente lunii august 2024. Dovada veniturilor din pensii este reprezentata de talonul de pensie aferent lunii august 2024. |
Beneficiari:
♦ familiile care au un venit net mediu lunar de până la 1.386 lei pe membru de familie și folosesc pentru încălzirea locuinței energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi – cetateni romani, precum si cetateni straini ori apatrizi cu domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania, stabilita in conditiile legislatiei romane;
♦ persoanele singure care au un venit lunar de până la 2.053 lei și care folosesc pentru încălzirea locuinței energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi, precum și cetățeni străini ori apatrizi cu domiciliul sau, după caz, reședinta în România, stabilită în condițiile legislației române.
Tipuri de ajutoare:
Ajutoarele pentru încălzirea locuinței se definesc în funcție de sistemul de încălzire utilizat și se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire, acesta fiind cel principal utilizat:
♦ ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizata în sistem centralizat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică;
♦ ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie electrică, denumit în continuare ajutor pentru energie electrică;
♦ ajutor pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, denumit în continuare ajutor pentru gaze naturale;
♦ ajutor pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și/sau petrolieri, denumit în continuare ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Perioada de acordare a ajutoarelor pentru încalzirea locuinței este cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent și data de 31 martie a anului următor.
Condiții de acordare:
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe baza Cererii și a declarației pe propria raspundere a solicitantului privind componența familiei și veniturile acesteia, însoțită de actele doveditoare.
Cererea se depune de către titularul ajutorului pentru încălzirea locuinței, care poate fi:
- proprietarul locuinței;
- persoana care a înstrăinat locuința în baza unui contract cu clauză de întreținere sau cu rezerva dreptului de abitație/uzufruct;
- titularul contractului de inchiriere, comodat, concesiune;
- alt membru de familie major și legal împuternicit de proprietar/titular de contract de închiriere;
- reprezentant legal pentru persoane singure care nu au împlinit 18 ani.
În situația în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc conditiile de acordare pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței se face, prin dispoziție a primarului, dupa cum urmeaza:
♦ începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
♦ începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective;
În situația în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în același spațiu locativ, ajutorul pentru incalzirea locuintei se acordă în numele titularului contractului încheiat cu furnizorul.
Pentru calculul venitului net lunar se iau în considerare toate veniturile nete, care reprezintă totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei în luna anterioară solicitării dreptului. Acestea includ veniturile neimpozabile prevăzute la art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sumele reprezentând valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, obligaţii legale de întreţinere faţă de copii şi/sau faţă de părinţi şi alte creanţe legale.
În cazul persoanelor care beneficiază de stimulente financiare acordate de Primăria Municipiului București, se va verifica dacă acestea au foast declarate.
De asemenea, în cazul salariaților care primesc tichete de masă, se va verifica dacă acestea au fost declarate.
În cazul pensionarilor care dispun lunar de o pensie mai mică de 1750 lei și primesc tichete sociale în valoare de 125 lei lunar, precum și în cazul persoanelor cu dizabilități care primesc tichete sociale în valoare de 125 lei lunar, se va verifica dacă acestea au fost declarate.
ATENȚIE!
Nedeclararea corectă a componenței familiei, a veniturilor realizate de membrii acesteia, precum și a bunurilor mobile și imobile deținute, constituie contravenție, si se sanctioneaza cu amenda de la 200 de lei la 1000 de lei. (art. 36 alin. (2) lit.e) din Legea nr. 226/2021).
Titularii ajutoarelor pentru încalzirea locuinței sunt obligați să comunice primarului orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificarii. (art. 19 alin. (1) din Legea nr. 226/2021).
Anexa nr. 4
la Normele metodologice
de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune
LISTA BUNURILOR
ce conduc la excluderea acordării ajutorului
A. Bunuri imobile
Clădiri, alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente
B. Bunuri mobile
- Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice
- Autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi
- Şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni, cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării
ATENTIE!
Deținerea unuia dintre bunurile menționate conduce la excluderea acordării ajutorului.
PLAFOANE DE ACORDARE A AJUTORULUI PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI CU ENERGIE TERMICĂ
Se acorda un ajutor lunar pentru încalzirea locuintei pe perioada de iarna pentru:
- familiile care au un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei pe membru de familie;
- persoanele singure care au un venit mediu net lunar de pana la 2.053 lei
În funcție de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, compensarea procentuală se acorda din bugetul de stat, după cum urmează:
VENIT (lei) | PROCENT FAMILII | PROCENT PERSOANE SINGURE | |
0 | 200 | 100% | 100% |
200,1 | 320 | 90% | 90% |
320,1 | 440 | 80% | 80% |
440,1 | 560 | 70% | 70% |
560,1 | 680 | 60% | 60% |
680,1 | 920 | 50% | 50% |
920,1 | 1.040 | 40% | 40% |
1.040,1 | 1.160 | 30% | 30% |
1.160,1 | 1.280 | 20% | 20% |
1.280,1 | 1.386 | 10% | 10% |
1.280,1 | 2.053 | – | 10% |
PLAFOANE DE ACORDARE A AJUTORULUI PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI CU GAZE NATURALE
Se acorda un ajutor lunar pentru încalzirea locuintei pe perioada de iarna pentru:
- familiile care au un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei pe membru de familie;
- persoanele singure care au un venit mediu net lunar de pana la 2.053 lei
În funcție de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, ajutorul lunar se acordă din bugetul de stat, după cum urmează:
VENIT (lei) | COMPENSARE PROCENTUALĂ (%) | VALOARE MAXIMĂ AJUTOR (LEI) | COMPENSARE PROCENTUALĂ (%) | VALOARE MAXIMĂ AJUTOR (LEI) | |
FAMILII | FAMILII | PERSOANĂ SINGURĂ | PERSOANĂ SINGURĂ | ||
0 | 200 | 100% | 250 | 100% | 250 |
200,1 | 320 | 90% | 225 | 90% | 225 |
320,1 | 440 | 80% | 200 | 80% | 200 |
440,1 | 560 | 70% | 175 | 70% | 175 |
560,1 | 680 | 60% | 150 | 60% | 150 |
680,1 | 920 | 50% | 125 | 50% | 125 |
920,1 | 1.040 | 40% | 100 | 40% | 100 |
1.040,1 | 1.160 | 30% | 75 | 30% | 75 |
1.160,1 | 1.280 | 20% | 50 | 20% | 50 |
1.280,1 | 1.386 | 10% | 25 | 10% | 25 |
1.280,1 | 2.053 | – | – | 10% | 25 |
* Valoarea maximă a ajutorului pentru gaze naturale se determină prin înmulțirea compensării procentuale cu valoarea de referință stabilită conform art. 7 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 226/2021, respectiv 250 lei.
PLAFOANE DE ACORDARE A AJUTORULUI PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI CU ENERGIE ELECTRICĂ
Se acorda un ajutor lunar pentru încalzirea locuintei pe perioada de iarna pentru:
- familiile care au un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei pe membru de familie;
- persoanele singure care au un venit mediu net lunar de pana la 2.053 lei
În funcție de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, ajutorul lunar se acordă din bugetul de stat, după cum urmează:
VENIT (lei) | COMPENSARE PROCENTUALĂ (%) | VALOARE MAXIMĂ AJUTOR (LEI) | COMPENSARE PROCENTUALĂ (%) | VALOARE MAXIMĂ AJUTOR (LEI) | |
FAMILII | FAMILII | PERSOANĂ SINGURĂ | PERSOANĂ SINGURĂ | ||
0 | 200 | 100% | 500 | 100% | 500 |
200,1 | 320 | 90% | 450 | 90% | 450 |
320,1 | 440 | 80% | 400 | 80% | 400 |
440,1 | 560 | 70% | 350 | 70% | 350 |
560,1 | 680 | 60% | 300 | 60% | 300 |
680,1 | 920 | 50% | 250 | 50% | 250 |
920,1 | 1.040 | 40% | 200 | 40% | 200 |
1.040,1 | 1.160 | 30% | 150 | 30% | 150 |
1.160,1 | 1.280 | 20% | 100 | 20% | 100 |
1.280,1 | 1.386 | 10% | 50 | 10% | 50 |
1.280,1 | 2.053 | – | – | 10% | 50 |
* Valoarea maximă a ajutorului pentru energie electrică se determină prin înmulțirea compensării procentuale cu valoarea de referință stabilită conform art. 7 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 226/2021, respectiv 500 lei.
PLAFOANE DE ACORDARE A AJUTORULUI PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI CU COMBUSTIBILI SOLIZI ȘI/SAU PETROLIERI (LEMNE)
Se acorda un ajutor lunar pentru încalzirea locuintei pe perioada de iarna pentru:
- familiile care au un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei pe membru de familie;
- persoanele singure care au un venit mediu net lunar de pana la 2.053 lei
În funcție de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, ajutorul lunar se acordă din bugetul de stat, după cum urmează:
VENIT (lei) | COMPENSARE PROCENTUALĂ (%) | VALOARE MAXIMĂ AJUTOR (LEI) | COMPENSARE PROCENTUALĂ (%) | VALOARE MAXIMĂ AJUTOR (LEI) | |
FAMILII | FAMILII | PERSOANĂ SINGURĂ | PERSOANĂ SINGURĂ | ||
0 | 200 | 100% | 320 | 100% | 320 |
200,1 | 320 | 90% | 288 | 90% | 288 |
320,1 | 440 | 80% | 256 | 80% | 256 |
440,1 | 560 | 70% | 224 | 70% | 224 |
560,1 | 680 | 60% | 192 | 60% | 192 |
680,1 | 920 | 50% | 160 | 50% | 160 |
920,1 | 1.040 | 40% | 128 | 40% | 128 |
1.040,1 | 1.160 | 30% | 96 | 30% | 96 |
1.160,1 | 1.280 | 20% | 64 | 20% | 64 |
1.280,1 | 1.386 | 10% | 32 | 10% | 32 |
1.280,1 | 2.053 | – | – | 10% | 32 |
* Valoarea maximă a ajutorului pentru combustibili solizi și/sau petrolieri (lemne) se determină prin înmulțirea compensării procentuale cu valoarea de referință stabilită conform art. 7 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 226/2021, respectiv 320 lei.
Lista documentelor utilizate:
♦ Cerere-declarație pe propria răspundere;
♦ Actul care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra imobilului (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, contract de închiriere, contract de comodat, contract de donație etc.);
♦ Acte de identitate pentru toate persoanele (carte de identitate, buletin de identitate, carte de identitate provizorie, permis de ședere temporara, permis de ședere permanentă, certificat naștere pentru minori);
♦ Certificat de căsătorie;
♦ Adeverință de venit cu salariul net realizat în luna anterioară depunerii cererii, în care să se specifice valoarea tichetelor de masă sau să se menționeze că angajatorul nu acordă tichete de masă;
♦ Adeverință de elev sau student cu mențiunea dacă primește bursă sau nu, cuantumul și tipul acesteia (bani de liceu, bursă socială, bursă de merit, bursă de studiu);
♦ Talon alocație de stat sau adeverință de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București cu mențiunea dacă beneficiază de alocația de stat;
♦ Talon ajutor de șomaj din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon de pensie din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon indemnizație lunară pentru persoane cu handicap din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon buget complementar pentru persoane cu handicap din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon alocație de plasament din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon alocație de susținere a familiei din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Adeverință administrator din care să rezulte numărul persoanelor care locuiesc la adresă, modul de facturare (lunar sau eșalonat) a energiei termice și codul punctului de consum. Persoanele care locuiesc la adresă se vor menționa nominal precizandu-se și CNP-ul acestora;
♦ Alte acte justificative: hotărâre judecătorească de divorț, hotărâre judecătoreascaă încredințare minor(i) cu stabilirea pensiei de întreținere, hotărâre judecătorească definitivă de încuviințare a adopției, de plasament familial al/a minorului/ minorilor;
♦ Certificat de deces;
♦ Pentru persoanele care au alt domiciliu decât cel la care au solicitat ajutorul este necesară adeverință din care să rezulte că nu beneficiază de ajutor de încălzire a locuinței conform Legii nr. 226/2021, eliberată de primăria comunei, orașului, municipiului sau după caz al sectorului Municipiului București în care acestea își au domiciliul sau reședința;
♦ Talon autoturism, dacă este cazul.
Documentele menționate mai sus nu sunt limitative, putându-se solicita și alte documente în completare, în mod justificativ, care sunt relevante pentru analiza fiecărui caz în parte.
Notă:
♦ Persoanele care folosesc pentru încălzirea locuinței gaze naturale vor atașa la cererea-declarație pe propria răspundere și ultima factură de gaze – conținând toate paginile.
♦ Persoanele care folosesc pentru încălzirea locuinței energie electrică vor atașa la cererea-declarație pe propria răspundere și ultima factură la energie electrică – conținând toate paginile.
În cazul cererilor depuse pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu energie electrică, se efectuează anchete sociale obligatoriu pentru toate situațiile, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, în vederea verificării următoarele aspecte:
- solicitanții nu dețin altă formă de încălzire;
- din motive tehnologice sau economice au fost debranșați de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale;
- solicitanții dețin contracte valabile de furnizare a energiei electrice, iar consumul este realizat respectând condițiile contractului.
Suplimentul pentru energie
Reprezintă o măsură de sprijin financiar, suportată din bugetul de stat, destinată consumatorilor vulnerabili, care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință, asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate, şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie.
Beneficiari:
♦ familiile care au un venit net mediu lunar de până la 1.386 lei pe membru de familie – cetățeni români, precum și cetățeni străini ori apatrizi cu domiciliul sau, după caz, reședința în România, stabilită în condițiile legislației române;
♦ persoanele singure care au un venit lunar de până la 2.053 lei – cetățeni români, precum și cetățeni străini ori apatrizi cu domiciliul sau, după caz, reședința în România, stabilită în condițiile legislației române;
Condiții de acordare:
Suplimentul pentru energie se acordă pe baza Cererii și a declarației pe propria raspundere a solicitantului privind componența familiei și veniturile acesteia, însoțită de actele doveditoare. Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat, atunci când sunt îndeplinite condiţiile de acordare.
Cererea se depune de către titularul suplimentul pentru energie, care poate fi:
- proprietarul locuinței;
- persoana care a înstrăinat locuința în baza unui contract cu clauză de întreținere sau cu rezerva dreptului de abitație/uzufruct;
- titularul contractului de inchiriere, comodat, concesiune;
- alt membru de familie major și legal împuternicit de proprietar/titular de contract de închiriere;
- reprezentant legal pentru persoane singure care nu au împlinit 18 ani.
În situația în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în același spațiu locativ, suplimentul se acordă în numele titularului contractului încheiat cu furnizorul.
Stabilirea dreptului la suplimentul pentru energie se face, prin dispoziție a primarului, dupa cum urmeaza:
♦ începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
♦ începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective;
Pentru calculul venitului net lunar se iau în considerare toate veniturile nete, care reprezintă totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei în luna anterioară solicitării dreptului. Acestea includ veniturile neimpozabile prevăzute la art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sumele reprezentând valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, obligaţii legale de întreţinere faţă de copii şi/sau faţă de părinţi şi alte creanţe legale.
În cazul persoanelor care beneficiază de stimulente financiare acordate de Primăria Municipiului București, se va verifica dacă acestea au foast declarate.
De asemenea, în cazul salariaților care primesc tichete de masă, se va verifica dacă acestea au fost declarate.
În cazul pensionarilor care dispun lunar de o pensie mai mică de 1750 lei și primesc tichete sociale în valoare de 125 lei lunar, precum și în cazul persoanelor cu dizabilități care primesc tichete sociale în valoare de 125 lei lunar, se va verifica dacă acestea au fost declarate.
ATENȚIE! Nedeclararea corectă a componenței familiei, a veniturilor realizate de membrii acesteia, precum și a bunurilor mobile și imobile deținute, constituie contravenție, si se sanctioneaza cu amenda de la 200 de lei la 1000 de lei. (art. 36 alin. (2) lit.e) din Legea nr. 226/2021).
Titularii suplimentului pentru energie sunt obligați să comunice primarului orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificarii. (art. 19 alin. (1) din Legea nr. 226/2021).
Lista documentelor utilizate:
♦ Cerere-declarație pe propria răspundere;
♦ Actul care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra imobilului (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, contract de închiriere, contract de comodat, contract de donație etc.);
♦ Acte de identitate pentru toate persoanele (carte de identitate, buletin de identitate, carte de identitate provizorie, permis de ședere temporara, permis de ședere permanentă, certificat naștere pentru minori);
♦ Certificat de căsătorie;
♦ Adeverință de venit cu salariul net realizat în luna anterioară depunerii cererii, în care să se specifice valoarea tichetelor de masă sau să se menționeze că angajatorul nu acordă tichete de masă;
♦ Adeverință de elev sau student cu mențiunea dacă primește bursă sau nu, cuantumul și tipul acesteia (bani de liceu, bursă socială, bursă de merit, bursă de studiu);
♦ Talon alocație de stat sau adeverință de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București cu mențiunea dacă beneficiază de alocația de stat;
♦ Talon ajutor de șomaj din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon de pensie din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon indemnizație lunară pentru persoane cu handicap din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon buget complementar pentru persoane cu handicap din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon alocație de plasament din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Talon alocație de susținere a familiei din luna anterioară depunerii cererii;
♦ Adeverință administrator din care să rezulte numărul persoanelor care locuiesc la adresă, modul de facturare (lunar sau eșalonat) a energiei termice și codul punctului de consum. Persoanele care locuiesc la adresă se vor menționa nominal precizandu-se și CNP-ul acestora;
♦ Alte acte justificative: hotărâre judecătorească de divorț, hotărâre judecătoreascaă încredințare minor(i) cu stabilirea pensiei de întreținere, hotărâre judecătorească definitivă de încuviințare a adopției, de plasament familial al/a minorului/ minorilor;
♦ Certificat de deces;
♦ Pentru persoanele care au alt domiciliu decât cel la care au solicitat ajutorul este necesară adeverință din care să rezulte că nu beneficiază de supliment pentru energie conform Legii
nr. 226/2021, eliberată de primăria comunei, orașului, municipiului sau după caz al sectorului Municipiului București în care acestea își au domiciliul sau reședința;
♦ Talon autoturism, dacă este cazul.
♦ Solicitanții vor atașa la cererea-declarație pe propria răspundere și ultima factură în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, respectiv gaze naturale sau energie electrică.
Documentele menționate mai sus nu sunt limitative, putându-se solicita și alte documente în completare, în mod justificativ, care sunt relevante pentru analiza fiecărui caz în parte.
Anexa nr. 4
la Normele metodologice
de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat
LISTA BUNURILOR
ce conduc la excluderea acordării ajutorului
A. Bunuri imobile
Clădiri, alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente
B. Bunuri mobile
- Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice
- Autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi
- Şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni, cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării
ATENTIE!
Deținerea unuia dintre bunurile menționate conduce la excluderea acordării ajutorului.
Familiile și persoanele singure ale căror venituri se încadrează în limitele precizate anterior beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:
- 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
- 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
- 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
- 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.
Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate în locuinţă.
În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este 70 lei/lună.
(Exemplu: o familie cu 5 membri şi venituri de 199 lei/persoană care utilizează pentru încălzire energie termică în sistem centralizat, pentru iluminat şi aparate electrocasnice utilizează energie electrică şi pentru prepararea hranei utilizează gazele naturale. Această familie va beneficia de: ajutor pentru încălzire cu energie termică, supliment pentru energie termică, supliment pentru gaze naturale, supliment pentru energie electrică)
Suplimentul pentru energie se plăteşte astfel:
- direct furnizorului, în cazul suplimentului pentru energie termică, gaze naturale și energie electrică
- direct titularului, în cazul suplimentului pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri, de către primăria de domiciliu.
Tipizate
♦ Cerere si declaratie pe propria raspundere pentru ajutorul de încălzire/suplimentul pentru energie (descarca de aici);
♦ Cerere eliberare adeverinta-negatie ajutor pentru incalzirea locuintei (descarca de aici).
Program de Lucru:
Luni: 09:00 – 12:00
Marti: 09:00 – 12:00
Miercuri: 13:00 – 16:00
Joi: 13:00 – 16:00
Vineri: nu se lucrează cu publicul
Date de contact:
- tel: 021.423.28.36
- Pentru solicitari online, adresate institutiei, este necesară crearea unui cont în platforma ConectX accesând din browser linkul www.conectx.net – secțiunea „Înregistrare”.
- Acces platforma digitala online – Tutorial despre inregistrarea pe platforma digitala ConectX https://youtube.com/watch?v=hscrvFYlejQ&feature=shared
Venit Minim de Incluziune
VENITUL MINIM DE INCLUZIUNE (VMI) reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâpină.
Venitul Minim De Incluziune (VMI) este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:
- AJUTOR DE INCLUZIUNE
Această componentă are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
- AJUTOR PENTRU FAMILIA CU COPII
Această componentă se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcție de nivelul venitului de care dispune, componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educație.
Pentru accesarea venitul minim de incluziune (VMI) este necesară depunerea unei singure cereri, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială. De asemenea, acordarea venitul minim de incluziune (VMI) se face printr-o plată unică lunară, indiferent dacă este vorba de una sau de ambele componente ale sale.
Beneficiari:
Venitul Minim De Incluziune (VMI) poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile de acordare.
Venitul Minim De Incluziune (VMI) se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net calculat în conformitate cu legea mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru fiecare dintre cele două componente:
- ajutorul de incluziune:
- până la un venit net lunar ajustat de 346 lei, inclusiv;
- până la un venit net lunar ajustat de 504 lei, inclusiv, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
- ajutorul pentru familia cu copii:
- până la un venit net lunar ajustat de 879 lei/membru de familie.
- AJUTOR DE INCLUZIUNE
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 346 lei/lună/membru de familie sau 504 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cuantumul venitului calculat conform legii.
În cazul beneficiarilor care nu obțin niciun venit, cuantumul maxim al ajutorului de incluziune este de 346 lei/lună/ membru de familie, respectiv de 504 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
- AJUTOR PENTRU FAMILIA CU COPII
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului lunar și numărul copiilor din familie.
Precizări referitoare la stabilirea cuantumului Venitul Minim De Incluziune (VMI):
Cuantumul Venitul Minim De Incluziune (VMI) total este egal cu suma dintre cuantumul componentei de incluziune și cuantumul componentei de ajutor pentru familiile cu copii.
Dacă din calcul rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei.
Pentru calculul venitului net lunar ajustat se iau în considerare toate sumele primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei în luna anterioară solicitării Venitul Minim De Incluziune (VMI), cu excepţia următoarelor venituri:
- sumele primite cu titlu de prestaţii sociale în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- alocaţia de stat pentru copii acordată în baza Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările ulterioare;
- sumele acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv pentru susţinerea educaţiei preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, prin programe ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, altor instituţii publice şi private, inclusiv organizaţii neguvernamentale;
- sumele primite din activitatea desfăşurată ca zilier, în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele obţinute în calitate de prestator casnic în baza Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic;
- sumele primite de persoanele apte de muncă din familie ca urmare a participării la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii, dacă acestea nu au titlu de venituri salariale;
- sumele primite ocazional din partea unor persoane fizice ori juridice, precum şi sumele cu titlu de ajutor de urgenţă primite de la bugetul de stat sau local.
- stimulentul educaţional acordat potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, republicată, sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate;
- sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri ori sprijin financiar pentru situaţii excepţionale;
- ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie acordate în baza Legii nr. 226/2021, cu modificările ulterioare;
- indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, cu modificările şi completările ulterioare, şi indemnizaţia lunară de hrană prevăzută de Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei;
- sumele primite cu titlu de sprijin, asigurate din bugetul de stat sau fonduri nerambursabile, acordate în baza legii sau în baza programelor operaţionale aprobate.
Venitul Minim De Incluziune (VMI) se acordă în baza unui dosar întocmit de solicitant. Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:
- Cererea de acordare a venitului minim de incluziune,( Anexa nr. 1 la normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1073/2022), care conţine date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei;
- Actele de identitate ale tuturor membrilor din familie (buletin de identitate, carte de identitate pentru partener/partenera și pentru copiii care au împlinit 14 ani, certificat de naștere pentru toți membrii); permis de ședere temporara/permanenta sau document de identitate eliberat de autoritățile române competente;
- Certificat de căsătorie;
- Hotarâre judecătorească de divorț; hotarâre judecătorească încredințare minor(i)/stabilire domiciliu minor(i) și stabilirea pensiei de întreținere; hotarâre judecătorească definitivă de încuviințare a adopției, de plasament familial a/al minorului/minorilor;
- Hotarâre judecătorească privind arestul preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau pedeapsa privativă de libertate;
- Certificat de deces;
- Actul din care sa rezulte calitatea solicitantului de tutore sau curator;
- Adeverință eliberată de Casa Locală de Pensii, cu mențiunea dacă beneficiază de pensie și cuantumul acesteia;
- Adeverință eliberată de Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București (Str. Radu Vodă nr.26-26A, Sector 4, București), din care sa rezulte dacă figurează/nu figurează cu contract de muncă pentru solicitant (soț/soție);
- Adeverință eliberată de Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă, din care să reiasă că persoana/persoanele aptă/apte de muncă s-au înregistrat în vederea ocupării unui loc de muncă sau pentru a urma cursuri de calificare/recalificare;
- Adeverință salariu net realizat în care să se menționeze dacă beneficiază de tichete de masă și valoarea acestora; talon pensie;
- Declaratie pe propria raspundere, semnată și datată, privind veniturile realizate (in cazul persoanelor care nu au loc de munca stabil);
- Adeverință de elev sau student cu mențiunea dacă primește bursa, tipul acesteia și cuantumul;
- Certificat de incadrare intr-un grad de handicap;
- Talon alocație de stat sau adeverință eliberată de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București cu mențiunea dacă beneficiază de alocație de stat;
- Talon ajutor șomaj;
- Talon indemnizație handicap;
- Talon alocație de plasament;
- Declarație pe propria răspundere privind modul de gospodărire, în cazul în care în imobil locuiesc mai multe persoane și actul de identitate;
- Actul care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra imobilului (certificat de moștenire, contract de vânzare-cumparare, contract de închiriere, contract de comodat, contract de donație etc.), iar în cazul în care solicitantul locuiește fără forme legale, actul de spațiu și actul de identitate al proprietarului însoțite de acordul de domiciliu al acestuia sau declaratție pe propria răspundere;
- Livret de familie;
- Adeverință emisă de instituția la care se efectuează orele de muncă;
- Extrase de cont aferente conturilor active ale tuturor membrilor familiei;
- Persoanele sau familiile care locuiesc la bloc, vor prezenta obligatoriu o adeverință eliberată de asociația de locatari sau proprietari, în care să se menționeze persoanele care locuiesc la adresă și daca au sau nu datorii la cotele de întreținere, precum și valoarea acestora;
- Adeverinţă şi/sau scrisoare medicală eliberată de medicul de familie sau de medicul specialist, precum şi alte documente medicale justificative eliberate de autorităţile competente în domeniu care să ateste incapacitatea de muncă;
- Alte acte justificative, dupa caz.
Documentele menționate mai sus nu sunt limitative, putându-se solicita și alte documente în completare, în mod justificativ, care sunt relevante pentru analiza fiecărui caz în parte.
Cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoţită de documentele doveditoare, se depune şi se înregistrează la serviciul public de asistenţă socială de la nivelul primăriei comunei, oraşului, municipiului sau a sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, trăieşte titularul dreptului.
După depunerea cererii însoțite de documentele necesare, dosarul solicitantului va fi preluat și analizat de către angajații serviciului public de asistență socială din cadrul primăriei. În urma analizei, dosarul va fi înaintat primarului pentru emiterea dispoziției de acordare sau respingere, conform fiecărui caz în parte. Solicitantului de venitul minim de incluziune (VMI) îi va fi comunicată dispoziția primarului privind aprobarea sau respingerea acordării dreptului.
Lista bunurilor care conduc la excluderea acordării VMI:
Stabilirea dreptului la venit minim de incluziune se realizează ţinându-se seama de bunurile familiei sau, după caz, ale persoanei singure.
Bunurile ce conduc la excluderea acordării venitul minim de incluziune (VMI) sunt următoarele:
A.Bunuri imobile
Clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente.
Persoana sau familia care deține, pe lângă locuința de domiciliu, o cotă parte dintr-o altă clădire/spațiu locativ/imobil poate beneficia de venit minim de incluziune indiferent de mărimea cotei, dacă prin această posesiune nu poate valorifica bunul respectiv.
B.Bunuri mobile
Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice.
Autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități.
Șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării.
C.Depozite bancare
Cel puțin unul dintre membrii familiei deține, în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.
În situaţia în care unul sau mai multe bunuri cuprinse în lista menționată aflate în proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de venit minim de incluziune, este dat/sunt date în închiriere/arendă/concesiune, acest bun/aceste bunuri va fi luat/vor fi luate în calcul pentru persoana/familia care îl are/le are în închiriere/arendă/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua în calcul valoarea obţinută în urma cedării dreptului de folosinţă a bunului/bunurilor.
În cazul familiei care locuieşte şi gospodăreşte împreună cu alte familii ori persoane singure şi contribuie împreună la achiziţionarea sau realizarea unor bunuri şi a unor venituri din valorificarea acestora ori la consumul acestora, la stabilirea veniturilor familiei se iau în considerare atât veniturile nete lunare proprii, cât şi partea ce îi revine de drept din veniturile lunare nete, realizate în comun de persoanele din gospodărie.
OBLIGAŢIILE TITULARULUI:
În situaţia în care se produc modificări în componenţa familiei şi/sau a veniturilor beneficiarilor de venit minim de incluziune, titularul dreptului are obligaţia de a depune la primărie, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data la care a intervenit modificarea, o declaraţie pe propria răspundere privind modificările intervenite, însoţită de documentele doveditoare, după caz. Persoanele singure şi familiile beneficiare de venit minim de incluziune au obligația să depună la primărie, din 6 în 6 luni, declarația pe propria răspundere.
Persoanele apte de muncă care nu obţin venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau altă formă legală de angajare şi nici din activităţi independente sau activități agricole, așa cum sunt acestea definite de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, au obligația să se prezinte, ori de câte ori sunt solicitate de agenţia teritorială pentru ocuparea forței de muncă în a cărei evidență sunt înregistrate ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în vederea încadrării în muncă sau a participării la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională. Verificarea condițiilor privind menținerea statutului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, faptul că nu au refuzat un loc de muncă oferit ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă şi de formare profesională, se realizează de către agenția teritorială sau, după caz, pe bază de liste de beneficiari. În cazul persoanelor singure şi familiilor beneficiare ale venitului minim de incluziune care constă exclusiv în ajutor pentru familia cu copii, obligația de mai sus nu se aplică.
În cazul familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia respectivă are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, activități sau lucrări de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă şi a normelor de securitate și sănătate în muncă. Fac excepţie familiile pentru care suma aferentă ajutorului de incluziune este de până la 50 de lei. Pentru acestea, orele de muncă se stabilesc trimestrial și se efectuează în oricare dintre lunile trimestrului.
Tipizate
Cerere și declarație pe propria răspundere (descarcă de aici);
Cerere eliberare adeverință/negație venit minim de incluziune (descarcă de aici).
Program de Lucru:
Luni si Marti – 9:00 – 12:00
Miercuri si Joi – 13:00 – 16:00
Date de contact:
Tel: 021.423.28.36
Pentru solicitari online, adresate institutiei, este necesară crearea unui cont în platforma ConectX accesând din browser linkul www.conectx.net – secțiunea „Înregistrare”.
Acces platforma digitala online – Tutorial despre inregistrarea pe platforma digitala ConectX https://youtube.com/watch?v=hscrvFYlejQ&feature=shared
Ajutor Financiar Bone
Ajutorul financiar acordat pentru serviciile oferite de bonă se adresează persoanelor care au în întreţinere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie și care se află în una dintre următoarele situații:
- a) este părintele la care copilul locuiește în mod statornic;
- b) are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia;
- c) este persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligația de a notifica această intenție serviciului public de asistență socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara.
Condiții de acordare
- domiciliul sau reședinta pe raza sectorului 5;
Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor/familiilor care locuiesc la o adresă situată în Sectorul 5, indiferent dacă această adresă este sau nu și cea stabilită legal în actul de identitate; persoanelor care, deși au în actul de identitate înscris un domiciliu/reședință pe raza Sectorului 5, dar nu locuiesc în această unitate administrativ-teritorială, nu li se poate stabili dreptul la ajutor.
- cuantumul venitului net realizat pe membru de familie;
La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar, în condiţiile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 196/2016, privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare.
- solicitantul să aibă în întreținere copii de vârstă preșcolară care să nu fie înscriși la creșă/grădiniță sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță;
- solicitantul să fie cetățean român, cetățean al altui stat sau apatrid, cu domiciliul în România, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare;
- solicitantul este angajat cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcție de demnitate publică sau asimilată.
De asemenea, pot beneficia de ajutor financiar și persoanele care sunt șomeri indemnizați sau sunt înregistrate în evidențele agenției pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă și persoanele care nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea agenției pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București;
- exercitarea profesiei de bonă să se realizeze în conformitate cu Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă și cu celelalte prevederi legale în vigoare.
Lista documentelor necesare în vederea obținerii ajutorului financiar acordat familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă:
1.Cerere și declarație pe propria răspundere;
2.Acte de identitate (CI soț, soție sau după caz, partener/parteneră, certificate de naștere
copil/copii sau CI)
3.Permis de ședere temporară permanent sau document de identitate eliberat de autoritățile române competente sau pașaport în cazul cetățenilor străini și apatrizi;
4.Certificat de căsătorie;
5.Hotărâre judecătorească de divorț;
6.Hotărâre judecătorească încredințare minori cu stabilirea pensiei de întreținere;
7.Hotărâre judecătorească definitivă de încuviințare a adopției, de plasament familial al/a minorului/minorilor;
8.Hotărâre judecătorească privind arestul preventiv pe o periodă mai mare de 30 de zile sau pedeapsă privativă de libertate;
9.Certificat de deces;
10.Actul din care să rezulte calitatea solicitantului de tutore sau curator;
11.Adeverințe privind veniturile nete realizate în ultimele 6 luni de membrii familiei, eliberate, după caz, de angajator sau entitatea asimilată acestuia ori de organul fiscal/ANAF, sau, în cazul persoanelor care desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, declarația fiscală prevăzută de lege pentru care Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central;
12.Adeverință de la Casa de Pensii cu mențiunea dacă beneficiază de pensie și cuantumul acesteia;
13.Adeverință cu salariul net realizat în ultimele 6 luni anterioare depunerii cererii, cu mentiunea: daca primeste sau nu bonuri de masa, precum și cuantumul acestora.;
14.Declarație pe propria răspundere privind veniturile realizate;
15Declarație/adeverință din care să rezulte că copilul/copiii nu sunt înscriși la creșă/grădiniță sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță ori nu a retras copilul/copiii de la creșă/grădiniță;
16.Certificat de încadrare într-un grad de handicap și planul de recuperare din care să reiasă dacă poate urma sau nu cursurile școlare;
17.Talon de alocație de stat sau adeverință de la Agenția pentru Plați si Inspecție Socială a Municipiului București cu mențiunea dacă beneficiază de alocație de stat.
18.Talon ajutor de șomaj și adeverință eliberată de ALOFM din care să reiasă că este șomer indemnizat/în căutarea unui loc de muncă șI nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea ALOFM;
19.Talon de pensie;
20.Talon pensie de handicap;
21.Talon alocație plasament;
22.Adeverință privind acordarea de prestații financiare, în care să se menționeze perioada și cuantumul;
23.Declarație privind modul de gospodărire în cazul în care în imobil locuiesc mai multe persoane;
24.Copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă în condițiile Legii nr. 167/2014 (contractul individual de muncă încheiat între bonă și o persoană juridică sau actul doveditor eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în situația în care bona își desfășoară activitatea ca persoană fizică autorizată);
25.Adeverință eliberată de Direcția Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 din care să reiasă dacă solicitantul are/nu are achitate impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate;
26.Contractul încheiat între părinți și bonă, precum și documentele justificative prvind calitatea de bonă;
27.Alte documente justificative necesare, în funcție de particularitățile solicitantului.
Documentele menționate mai sus nu sunt limitative, putându-se solicita și alte documente în completare, în mod justificativ, care sunt relevante pentru analiza fiecărui caz în parte.
Actele se vor prezenta în original și în xerocopie.
Precizări comune
Familiile care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, beneficiază de ajutorul financiar acordat pentru serviciile oferite de bonă numai în condițiile în care copiii nu sunt înscriși la creșă/grădiniță sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță, organizate potrivit legii.
Ajutorul financiar se acordă lunar pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:
- a) dacă venitul net lunar este până la 2.100 lei – 710 lei;
- b) dacă venitul net lunar este de la 2.101 lei până la 2.500 lei – 550 lei;
- c) dacă venitul net lunar este de la 2.501 lei până la 3.000 lei – 390 lei;
- d) dacă venitul net lunar este de la 3.001 lei până la 3.500 lei – 250 lei.
Ajutorul financiar acordat pentru serviciile oferite de bonă se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și după caz, privind frecventarea cursurilor preșcolare de către copii aflați în întreținere.
Documentele justificative (buletin/carte de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie, certificat de deces, hotărâre civilă de divorț/încredințare minori) se vor depune numai în xerocopie.
Documentele justificative pentru veniturile realizate în ultimele 6 luni anterioare depunerii cererii se pot depune, opțional, în original sau xerocopie.
La stabilirea venitului net lunar al familiei se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna anterioară celei în care se solicită dreptul la ajutorul financiar acordat pentru serviciile oferite de bonă, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de somaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligații legale de întreținere și alte creanțe legal.
Tipizate
♦ Cerere Ajutor financiar acordat pentru serviciile oferite de bonă (descarcă de aici);
♦ Nota de informare cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal (descarcă de aici);
Program de Lucru:
Luni: 09:00 – 12:00
Marti: 09:00 – 12:00
Miercuri: 13:00 – 16:00
Joi: 13:00 – 16:00
Vineri: nu se lucrează cu publicul