- Domeniul de competență al CSVI
Compartimentul pentru Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor (acronim CSVI), cod serviciu social 8899-CZ-PN-VI este înființat și administrat de funrizorul DGASPC Sector 5 și deține licența de funcționare seria LF nr. 0012216, valabilă până la data de 12.11.2028.
Scopul Compartimentului pentru Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor este asigurarea protecției/ asistenței sociale pentru orice victimă a unei infracțiuni recunoscută ca atare din momentul identificării, pentru ca aceasta să fie tratată cu respect, profesionalism și pentru a beneficia de protecție și sprijin individualizate, de a obține compensații financiare și de a i se restabili drepturile. De aceleași drepturi beneficiază și membrii familiei acesteia.
Categorii de beneficiari
Beneficiarii serviciilor sociale acordate prin intermediul CSVI sunt persoanele victime ale infracțiunilor identificate pe raza Sectorului 5, indiferent de vârstă, sex, rasă sau religie, care solicită serviciile oferite și care sunt identificate ca fiind victime ale infracțiunilor, precum și membrii familiilor acestora.
Grupuri țintă:
a) victimă a infracțiunilor- persoană fizică ce a suferit un prejudiciu, de orice natură, inclusiv o vătămare a integrității sale fizice, mintale, sau emoționale, sau un prejudiciu economic, cauzat în mod direct de o infracțiune, precum și membrii familiei unei persoane decedate ca urmare a unei infracțiuni și care au suferit prejudicii în urma decesului persoanei respective;
b) membru de familie- soțul/soția, persoana care conviețuiește cu victima, care se gospodărește cu aceasta de o manieră stabilă și continua, rudele în linie directă, până la gradul II inclusiv, frații și surorile, precum și persoanele aflate în întreținerea victimei.
Servicii oferite
CSVI asigură beneficiarilor următoarele tipuri de servicii sociale:
a) informare privind drepturile victimei;
b) consiliere psihologică, consiliere cu privire la riscurile de victimizare secundară și repetată, sau de intimidare și răzbunare;
c) consiliere privind aspectele financiare și practice subsecvente infracțiunii;
d) servicii de inserție/ reinserție socială;
e) sprijin emoțional și social în scopul reintegrării sociale;
f) informații și consiliere cu privire la rolul victimei în cadrul procedurilor penale, inclusiv pregătirea pentru participarea la proces. Aceste servicii de informare și consiliere, nu includ asistența juridică gratuită a victimelor unor infracțiuni;
g) îndrumarea victimei către alte servicii specializate, atunci când este cazul.
Acte necesare în vederea accesării serviciilor sociale pentru protecția victimelor infracțiunilor:
- cerere tip completată de către solicitant;
- act de identitate;
- documente din care să rezulte că persoana a suferit un prejudiciu de orice natură, inclusiv o vătămare a integrității sale fizice, mintale sau emoționale sau un prejudiciu economic, cauzat în mod direct de o infracțiune;
- documente din care să rezulte calitatea de membru de familie, dacă este cazul;
- orice act care să ateste situația de persoană victimă a infracțiunii.
Documentele menționate mai sus nu sunt limitative, la nivelul CSVI putându-se solicita și alte documente suplimentare, în completare, în mod justificativ, care sunt relevante pentru analiza fiecărui caz în parte.
Acordarea serviciilor de sprijin și protecție:
Serviciile de sprijin și protecție se acordă victimei infracțiunii ori membrilor familiei acesteia de către DGASPC-uri, gratuit, la solicitarea victimei/ membrilor familiei acesteia. Măsurile de informare, sprijin și protecție, inclusiv evaluarea, acordate în condițiile Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii și protecției victimelor infracțiunilor nu sunt condiționate de introducerea unei plângeri în fața organelor de urmărire penală.
Seviciile de sprijin și protecție se acordă victimelor infracțiunilor, dacă infracțiunea a fost săvârșită pe teritoriul României sau în afara teritoriului României, iar victima este cetățean roman sau străin care locuiește legal în România.
Acordarea serviciilor se realizează în baza evaluării nevoilor individuale ale beneficiarilor. Activitiățile se stabilesc și se derulează conform unui plan de intervenție.
Persoana identificată ca victimă primește, în prima ședință de evaluare, informații detaliate cu privire la serviciile specializate pe care le poate accesa/primi.
Serviciile se acordă și în regim special cu eligibilitate și accesibilitate extinsă, în regim de birocrație redusă, accesate doar în condițiile păstrării anonimatului, fără a încheia contract cu beneficiarii.
Cereri/Formulare tip
Date de contact:
- 021 316 77 07
- 0735 512 833
- 0735 519 294